Skip to content

Een praktische en positieve gids voor mantelzorgers

Over ons Dit zijn wij: Annemarie, Ezra en Tosca!

Annemarie Schouten

Annemarie Schouten

Sinds 2010 ben ik als trainer en coach actief voor en met mensen met dementie, hun naasten en vrijwilligers en professionals om hen heen. Ik ken de wereld van diverse verpleeghuizen goed. Daar heb ik gedurende langere tijd meegelopen op afdelingen voor mensen met dementie en heb ik ter plekke medewerkers gecoacht.

Ook heb ik ruime ervaring in het geven van workshops en trainingen en ontwikkel ik graag een passend programma voor ieder situatie. Voor CZ heb ik meegewerkt aan diverse online seminars over dementie en aan hun dementiemagazine. Ik heb ruime kennis van de diverse vormen van dementie en ik breng uit opleiding en ervaring een schat aan tips mee die ik graag deel waar passend en noodzakelijk.

Ik ben enorm trots op de podcastreeks die we voor naasten van mensen met dementie gemaakt hebben (en nog steeds aan het maken zijn). Die biedt naasten de gelegenheid op hun eigen moment te luisteren naar waar zij op dat moment behoefte aan hebben.

Tosca Janssens

Tosca Janssens

Als je zoals ik opgroeit met een gehandicapte vader krijg je het (mantel)zorgen eigenlijk met de paplepel ingegoten. Je ontwikkelt als het ware een soort zesde zintuig om aan te voelen wat de ander nodig heeft. Dat zintuig bleek ik ook later in mijn leven goed te kunnen gebruiken toen mijn man ernstig ziek werd en niet veel later ook mijn moeder langdurige zorg nodig had. Mantelzorger worden is meestal niet iets waar je voor kiest, je wordt het en je gaat ervoor, iets anders kun je eigenlijk niet. Wat het mij geleerd heeft is dat het heel nuttig is om bij die rol stil te staan, om je zo goed mogelijk voor te bereiden op wat er gaat komen. En dan bedoel ik niet alleen op het ziekteproces van je naaste maar ook op wat het met jouzelf doet, bijvoorbeeld op emotioneel, zakelijk en financieel vlak. 
 
Voor mij was deze ervaring ook een hele belangrijke drijfveer om samen met Ezra van Zadelhoff een boek exclusief voor mantelzorgers te schrijven. Om de kennis en ervaring die ik heb opgedaan te delen met hen die nog aan het begin staan van deze ingrijpende fase in het leven.


In mijn werkzame leven heb ik verder als specialist op het gebied van (online) communicatie en e-learning en heb ik in diverse functies in o.a. onderwijs en zorg gewerkt.  

Ezra van Zadelhof

Ezra van Zadelhoff

Als coach van met name mantelzorgers van mensen met dementie en professionals in de zorg geef ik advies en training zowel individueel als in groepsverband. Er valt namelijk zoveel te leren van situaties en van elkaar!

De rode draad in mijn werk is welke mogelijkheden mensen hebben. Hiermee ben ik al jaren bezig en dat is ook wat we in ons boek naar voren hebben willen brengen. Ik ben ook heel blij met de reacties op ons boek dat naasten van dementie helpt om de vragen in een overzichtelijk en toegankelijk werk snel op te kunnen zoeken. Onze website geeft meer antwoorden op vragen over dat specifieke onderwerp.

Ik hoop nog lang dit mooie werk te kunnen doen. Met de mensen die hierin centraal staan!

Nog even iets over mijn professionele achtergrond: mijn roots liggen in de verpleeg-en verzorgingshuizen waar ik met plezier en aandacht verschillende functies heb bekleed: maatschappelijk werkende, opnamefunctionaris en beleidsmedewerker, docent aan Universiteit en Hogeschool.

In 2009 ben ik onderzoek gaan doen naar de mogelijkheden van participatie van mensen met dementie en kwaliteit van leven tot in de laatste fase. Daarnaast heb ik verschillende projecten uitgevoerd zoals het maken van films over de meest gevoelde dilemma's. Deze zijn te vinden op

Zorgvoorbeter.nl/dementie/mantelzorg/videos

Waardigheidentrots.nl/praktijk/de-serie-videos-over-dementie-compleet/

Beatrijsfilmt.nl/dilemma-s-bij-dementie.html

Verder ben ook actief betrokken bij het Moreel Beraad, waarbij ik morele dilemma's bespreek met zorgmedewerkers. Daarnaast doe ik in samenwerkingsverband (Minerva) onderzoek naar calamiteiten in de zorg.