Skip to content

Een praktische en positieve gids voor mantelzorgers

Geef uiting aan wat je voelt

​​Stel jezelf deze 6 vragen!

In de vorige twee blogs over dit onderwerp vertelde ik hoe je door met je aandacht in je lichaam te gaan, kunt herleiden hoe je je eigenlijk voelt. Sommige mensen slaan die stap over en kunnen dat ook omdat ze heel precies weten, of liever voelen, hoe het met ze is. Maar als je net als ik, eerder merkt dat je ongeduldig wordt, een korter lontje hebt, tot niks komt, zonder precies te weten waardoor dat komt, dan helpt het om eerst bewust met je aandacht in je lijf te ervaren welke gevoelens en emoties er in je leven. De volgende stap is dan om daar uiting aan te geven.
We weten uit de psychologie dat het voor het verminderen van stress van belang is gevoelens te uiten. Dit zonder schade aan jezelf en anderen toe te brengen!

Ieder mens gaat anders met gevoelens om. Het is belangrijk om daarin je eigen weg te vinden. Stel jezelf daarbij deze vragen:

  1. Uit ik wat ik voel?
  2. Hoe doe ik dat?
  3. Zo nee, wat maakt dat ik dat niet doe. waar heeft dat mee te maken?
  4. Wat is voor mij het effect van het niet-uiten?
  5. Wat zou voor mij een fijne manier zijn om wel te uiten wat ik voel?
  6. Wil ik daarbij alleen zijn of wil ik het juist met anderen delen?

​​

Inspiratie voor het uiten van vier basale emoties

In de psychologie worden vier basale emoties onderscheiden en alle andere emoties en gevoelens die je hebt, zijn eigenlijk een specifieke vorm van één of een combi van die basale gevoelens.

De vier basale emoties zijn: blijdschap, verdriet, boosheid en angst.

Ik zal hieronder wat dieper ingaan op het uiten van ieder van deze emoties.

Daarbij geldt dat ieder mens, dat op geheel eigen wijze doet. Dus vind vooral jouw eigen manier!

 

Blijdschap

Met blijdschap uiten, hebben de meeste mensen niet zoveel moeite. Dat gaat min of meer vanzelf en veel uitingen zijn sociaal geaccepteerd. Lachen, het uitschreeuwen van vreugde, een rondedansje maken, 10 keer met grote opwinding je verhaal vertellen. Sommigen uiten blijdschap ook door het te koppelen aan iets feestelijks: een borrel met vrienden, koffie met taart met de kinderen, iets moois voor in huis kopen of een nieuw jurkje. Blijdschap is vaak fijn om te delen. De enige kanttekening daarbij kan zijn dat je even afstemt of de ander mee kan genieten van jouw blijdschap of dat die wellicht zelf met heel andere emoties en gevoelens te maken heeft en daardoor niet zo gemakkelijk in jouw vreugde kan of wil meegaan.

Verdriet

Bij verdriet kunnen tranen horen en ik kan geen beter advies geven dan huil als je moet of wilt huilen! Tranen kunnen opluchting geven, ruimte maken. Schaam je daar niet voor. Het is een normaal menselijk iets.

Maar verdriet kan ook heel stilletjes van binnen zitten en er niet uit komen. Vraag jezelf dan af of het vast gaat zitten, in de weg gaat zitten of niet. Als het vast gaat zitten, komt het je welbevinden niet ten goede. Kijk dan eens welke uitingsvorm voor jou zou kunnen werken: muziek opzetten waarvan je moet huilen, een film kijken die tranen oproept, erover schrijven en een dagboek of brief , een vriendin bellen en haar erover vertellen.

Boosheid

Als je boos bent, is het extra belangrijk een uitingsvorm te vinden die jezelf en anderen geen schade toebrengt. Boosheid moet niet vast gaan zitten, dan kun je er depressief van worden op de lange duur. Boosheid heeft een kracht in zich, de kracht van iets willen. Die kracht kun je aanwenden, op een gecontroleerde manier.

Iemand slaan is geen goed plan, een stoel aan diggelen slaan ook niet. Maar tegen een boksbal slaan, of tegen een matras kan prima. Hardop schelden zonder dat iemand het hoort (in de auto, op een lege plek buiten, in een handdoek) kan ook enorm helpen. Woest dansen, luidkeels meezingen met een liedje, stampen op de grond, schoppen tegen een bal, flink sporten, stevig in de tuin werken, het zijn allemaal fysieke activiteiten die je boosheid kunnen kanaliseren. Pas als de eerste heftigheid eruit is, kun je op een veel rustiger en meer constructieve manier zeggen wat je wilt.

Angst

Als angst een rol speelt, zie je vaak dat mensen zich terugtrekken, slecht slapen, gaan malen in hun hoofd. Het kan enorm helpen om niet alleen te zijn met je angst maar hardop, liefs tegen een ander, te zeggen dat je bang bent. Vraag 10 minuten om zonder onderbreking te mogen vertellen hoe bang je bent en waarvoor. De ander luistert alleen maar. Vaak ben je dan al een deel van je angst kwijt of is die zo meer hanteerbaar geworden.

Je kunt ook schrijven over waar je bang voor bent, je angst tekenen of zorgen dat je afleiding hebt met muziek, een boek of film.

En je kunt je afvragen of je angst op feiten gebaseerd is of op veronderstellingen. Vraag jezelf af of je zeker weet dat dit gaat gebeuren of dan je bang bent dat het gaat gebeuren. Je wéét namelijk feitelijk niet wat er gaat gebeuren. Je kunt je daarbij afvragen of en welke invloed je hebt op wat gaat gebeuren. Als die invloed er niet is, probeer dan je angst los te laten. Als je wel (enige) invloed hebt, doe dan wat je kunt.

Ieder mens doet zit op zijn of haar eigen manier

Bovenstaande is bedoeld als inspiratie maar vind vooral de manier die voor jou het best werkt!
Heb je nog tips voor anderen of wil je graag je eigen ervaringen delen? Schrijf die dan in het reactieveld hieronder.

Annemarie Schouten

Laat een reactie achter