Dementie, hoe ga je ermee om?

Een praktische en positieve gids voor mantelzorgers

Bestel het boek
Dementie, hoe ga je ermee om?

Dementie, hoe ga je ermee om? is een praktische en positieve gids voor mantelzorgers. Klik op de link om het boek te bestellen.


De website

Deze website hoort onlosmakelijk bij het boek Dementie, hoe ga je ermee om?

Hier vind je links en andere handige documenten die we niet in het boek (kunnen) opnemen.

Zo blijft de informatie steeds relevant en up-to-date.

De auteurs

Ezra van Zadelhoff en Tosca Janssens

Heb jij een vraag die je op de site beantwoord wilt zien? Of een antwoord op een vraag uit het boek dat je wilt delen? Heb je tips voor andere mantelzorgers? Mail ze ons! Je krijgt altijd antwoord.Hart voor Alzheimer

Nadat haar beide ouders kort na elkaar de diagnose alzheimer te maken kregen zocht José van Daal een manier om anderen zonder woorden duidelijk te maken dat degene die zij begeleidt aan dementie lijdt.

'Als ik met een van mijn ouders op pad ging dan nam ik ze mee naar plekken waar ze graag kwamen zoals het bos of het strand of gewoon zomaar even winkelen of een broodje eten bij hun favoriete broodjes zaak. Soms was het een vreemd gezicht als mijn vader op een drafje achter mij aan hobbelde of in de winkel onhandig naar zijn pincode zocht. En ook op stap gaan met mijn moeder bracht de nodige vreemde situaties met zich mee. In het begin stadium is het ook lastig te zien voor anderen. Vooral als je ouders er nog zo hip en jong uit zien zoals mijn ouders.

Soms probeerde ik met handgebaren uit te leggen dat ze vergeetachtig zijn. Wat zou het toch handig zijn als ik iets zou kunnen tonen of dragen dat mensen kunnen zien dat ik een ouder met dementie begeleid, bedacht ik me dikwijls.'

Om mij heen, kreeg ik nog veel vaker deze wens te horen. Is er niet iets om op een niet te opvallende manier en met respect aandacht te vragen voor mensen die leiden aan deze ziekte? Zonder het te hoeven benoemen, gelijktijdig begrip te kweken en liefde voor de pure binnenkant van de persoon te genereren. Hierdoor kunnen meer mensen liefdevol mee grappen of met zachtheid en geduld even op hun beurt wachten in de rij.'

Deze wens heeft José geïnspireerd tot het bedenken van een hart dat als pin op een kledingstuk gedragen kan worden en door anderen herkend wordt als het Hart voor Alzheimer.

Het hart is te bestellen op de website www.hartvooralzheimer.nl voor €6,95. De gehele opbrengst komt ten goede aan projecten rondom dementie.