Dementie, hoe ga je ermee om?

Een praktische en positieve gids voor mantelzorgers

Bestel het boek
Dementie, hoe ga je ermee om?

Dementie, hoe ga je ermee om? is een praktische en positieve gids voor mantelzorgers. Klik op de link om het boek te bestellen.


De website

Deze website hoort onlosmakelijk bij het boek Dementie, hoe ga je ermee om?

Hier vind je links en andere handige documenten die we niet in het boek (kunnen) opnemen.

Zo blijft de informatie steeds relevant en up-to-date.

De auteurs

Ezra van Zadelhoff en Tosca Janssens

Heb jij een vraag die je op de site beantwoord wilt zien? Of een antwoord op een vraag uit het boek dat je wilt delen? Heb je tips voor andere mantelzorgers? Mail ze ons! Je krijgt altijd antwoord.In het Alzheimer Café

Hoe ze daarmee omgaan en welke vragen ze zelf hebben.

Waarom dit boek?

Volgens ons hebben mantelzorgers van mensen met dementie behoefte aan een praktisch handboek. Met praktische tips van andere mantelzorgers gebaseerd op de dagelijkse praktijk.


Zorg voor jezelf is broodnodig

Tijdens de pauze in het Alzheimer Café raken we met een aantal mantelzorgers in gesprek. Een van onze vragen is hoe je als mantelzorger goed voor jezelf kunt zorgen. Als je dat niet doet dan heeft je naaste namelijk een nog groter probleem. Dat klinkt simpel en logisch. Maar hoe kom je ertoe om de tijd voor jezelf te nemen, en hoe maak je je los van de zorg? Hoe kun je liefdevol zorgen voor de ander en warm voor jezelf zijn?


Delen is vermenigvuldigen

Om op deze en vele andere vragen antwoord te krijgen en te horen welke adviezen mantelzorgers hebben voor elkaar tekenen we deze op uit de monden van de vele mensen die we (gaan) spreken. Deze ervaringen kunnen daardoor weer goed van pas komen voor andere mantelzorgers. Daarnaast nemen we relevante en bruikbare theoriën op in het boek.


Praktisch en positief

Waarom staat het woord positief in de titel? Mensen met dementie kunnen nog steeds denken, voelen en zichzelf (non)verbaal duidelijk maken. We willen beschrijven wat er nog wel mogelijk is voor mensen met dementie en hun omgeving. Hoe kun je het leven betekenis blijven geven door mooie en plezierige momenten te beleven? Hoe kun je als mantelzorger op een zo prettig mogelijke wijze zorgen voor je naaste zonder jezelf daarbij te vergeten?

Gelukkig hebben we een groep mantelzorgers om ons heen verzameld die onze teksten lezen en van bruikbaar commentaar voorzien. Het gaat er tenslotte om dat we zo dicht mogelijk bij de praktijk van de mantelzorger blijven. Zodat er in het najaar een mooi praktisch boek uitkomt.

Heb jij een vraag die je in het boek beantwoord wilt zien? Of antwoord op een vraag die je wilt delen? Tips? Mail ze ons! Je krijgt altijd antwoord.

Ezra van Zadelhoff. Coach, onderzoeker en trainer op het gebied van kwaliteit van leven voor personen met dementie, hun naasten en zorgprofessionals.

Tosca Janssens. Specialist op het gebied van communicatie in de zorg en onderwijs en als mantelzorger ervaringsdeskundige.