Skip to content

Een praktische en positieve gids voor mantelzorgers

7 tips voor contact op afstand met je naaste

Nu je door Corona niet bij je naaste thuis of in het verpleeghuis op bezoek kunt gaan, geef ik je graag wat tips en inspiratie voor hoe  je op afstand toch contact kunt maken.

Laat actief aan je naaste merken dat je in gedachten wel bij hem of haar bent. Verplaats je hierbij in de persoon van je naaste: wat vindt hij fijn en wat kan hij nog aan?

Je kunt je aandacht en liefde laten blijken door:

1.(Beeld)bellen

Als je naaste met digitale middelen kan omgaan, probeer dan via videobellen met bijvoorbeeld Whatsapp of Facetime (Apple)  om elkaar te zien tijdens het gesprek. Er zijn ook steeds meer verpleeghuizen waar deze manier van contact maken ondersteund wordt door een van de medewerkers.

Het is handig om te voren contact op te nemen met de zorg, om te kijken of iemand even bij je naaste kan gaan zitten om hem te helpen, of dit beeldbellen voor hem kan regelen.

Gewoon bellen is natuurlijk ook mogelijk.

2.Een wenskaartje sturen

Vraag anderen (familieleden zoals kinderen, kleinkinderen, vrienden) of zij ook een tekening of een kaartje willen sturen, vergeet daarbij niet de namen van de afzenders te vermelden. Vraag medewerkers of zij de kaarten op tafel willen neerleggen en de tekeningen in het zicht willen ophangen. Zorg er wel voor dat de kaarten of tekeningen alleen met schone handen of handschoentjes aan, aangeraakt zijn.

3.Een bericht inspreken

Spreek een bericht in met een boodschap. Dat kan een mooie herinnering zijn, een boodschap waarin je goedemorgen of welterusten zegt. Zorg voor korte zinnen met eenvoudige woorden.

4.Een gedicht of fragment uit een lievelingsboek inspreken

Lees een mooi gedicht voor zodat je naaste je stem hoort. Of lees een fragment uit een boek voor waar je naaste goede herinneringen aan heeft. Spreek op een rustige toon.

5.Musiceren of zingen

Zing een herkenbaar lied voor je naaste zodat zij dat af kan spelen (of vraag of de zorg dat doet). Als je een muziekinstrument speelt, neem dan een herkenbaar stuk op. Kun je dat niet? Stuur muziek of een filmpje van vroeger.

6.Een foto op een voorwerp laten drukken.

Zoek een mooie foto van je zelf en laat de foto afdrukken op bijvoorbeeld een beker, een schort of een kussen.

7.Een verrassingspakket maken

Maak een pakketje met een verrassing als een zakje thee, (zelfgebakken) koekjes of een vrolijk tijdschrift. Doe er een kaartje, foto of tekening bij (vergeet niet de namen daarbij te zetten,  ook bij eventuele personen op de foto). Dit pakketje kun je afgeven bij de ingang van het verpleeghuis of voor de deur zetten bij je naaste thuis.

 

Denk bij dit alles wel aan de richtlijnen voor ontsmetten van voorwerpen, kaarten en pakketjes voordat je ze verstuurt of afgeeft.

 

Kortom: ondanks het gebrek aan fysiek contact kun je aan je naaste laten weten dat je aan ze denkt. Tot het moment dat je ze echt weer in je armen kunt sluiten.

 

 

 

 

 

 

 

Ezra van Zadelhoff

5 reacties

 1. Nadine op 08/04/2020 om 22:12

  Dank voor deze goede tips!

  • Ezra van Zadelhoff op 09/04/2020 om 11:05

   Dank je wel, Nadine!

   • Fieke Bernts op 12/04/2020 om 15:53

    Mooi stukje met noemenswaardige tips.

    Ik zal het door sturen naar enkele bekenden.

 2. Aart op 09/04/2020 om 12:20

  Nog een aanvulling op tip 2 en tip 7, bij de foto op een artikel – of in geval van één of meer foto’s op een kaart – kun je als het ‘om voor de naaste bekende personen gaat’ b.v. ook de naam van die persoon naast of in de foto zetten. Dat kan handig zijn voor je naaste.

  • Ezra van Zadelhoff op 09/04/2020 om 14:35

   Goede aanvulling, Aart, ik heb het in de blog aangepast. Dank je wel!

Laat een reactie achter